Inspraak voor de egel


Burgers geven dieren een stem bij presen­tatie visienota Dieren­welzijn

We delen onze stad niet alleen met andere mensen maar ook met andere levende wezens: dieren. Die kunnen echter niet deelnemen aan het politieke proces. Ze kunnen dus ook niet inspreken om hun belangen te vertegenwoordigen.

Op 7 februari 2022 presenteerde PvdD raadslid Corina Kerkmans het eerste deel van de, door onze fractie geschreven, dierenwelzijnsnota voor Gouda: de visienota.


Om dieren bij deze gelegenheid nu wel een stem te geven maakten 4 burgers gebruik van hun inspreekrecht om namens een dier de gemeenteraad toe te spreken.

Hieronder de tekst van inspreker Wouter Kraidy:


"
Geachte commissieleden, ik wil jullie graag meenemen in een kort verhaal uit de dag van een egel.

Het wordt al snel donker. De schemering zet zich in. De egel verlaat haar nestje dat haar onderdak en veiligheid biedt om eten te zoeken in het holst van de duisternis. Achter haar aan trippelen twaalf kleine pootjes. De jongen van de engel zijn weliswaar groot genoeg om het nest te verlaten, maar alleen eten zoeken kunnen ze nog niet.

Terwijl haar pootjes aftasten naar insectjes en slakken om haar honger te stillen, scharrelen de egels van de ene hoop bladeren naar de andere om goed beschut te blijven. Een struik, een boom of een hoop bladeren zijn veilige havens voor hun.

Op een nacht als deze kan de egel minstens een kilometer afleggen, maar ze blijft veelal in het gebied dat haar vertrouwd is. Helaas is voedsel niet altijd makkelijk te vinden. Het gebruik van slakken-en insecten gif zorgt ervoor dat er minder eten is. En hetgeen dat ze dan vindt is een Russisch roulette geworden want het eten van een vergiftigde slak of insect kan zomaar het einde voor haar betekenen. Ook hekken en gaas maken het moeilijker voor de egel om binnen haar vertrouwde gebied voedsel te kunnen vinden. Hierdoor wordt de egel soms gedwongen haar vertrouwde beschutte gebied te verlaten voor een verharde weg.

Op een rustige avond als deze, zou ze het wel kunnen wagen. Samen met haar jongen waagt ze zich aan de oversteek. De grond trilt. Twee grote lichten vliegen haar tegemoet en een eerst oorverdovende toeter is opeens weg. Het is donker.

Veel natuurlijke vijanden hebben egels niet. De belangrijkste doodsoorzaak van de egel is de mens. Egels worden vaak overreden door auto’s, maar ook land- en tuinbouwgif maakt veel slachtoffers. Ieder jaar worden worden minimaaal 100.000 egels doorgereden in het verleer In Gouda is het aantal slachtoffers onbekend, maar Gouda zal helaas geen uitzondering vormen. Een andere belangrijke factor die de achteruitgang van de egels veroorzaakt zijn veranderingen in het landschap, zoals het verdwijnen van heggen, bosjes en houtwallen.

Wie is een Gouwenaar? Een Gouwenaar is iemand die in de stad Gouda woont, die daar eet, drinkt en zijn onderdak vindt. Een Gouwenaar is iemand die een plekje in de stad vervult, iemand die onderdeel is van het leven in de stad, iemand die bijdraagt aan het karakter van de stad. Heeft niet iedere Gouwenaar recht op een veilig leven?

Mijn pleidooi is simpel. Neem iedere Gouwenaar mee in beleidsontwikkelingen. Ook de egel. "

Hieronder kunt u het verhaal beluisteren zoals het in de raadsvergadering is verteld
:

Lees ook het inspraak-verhaal van: