Artikel 39-vragen: Blauwgroene zone
Indiendatum: 16 mei 2024
In de gemeente Zuidplas zal binnenkort een besluit worden genomen over het bestemmingsplan en de ontwikkeling van de blauwgroene zone bij Westergouwe. Met name het onderdeel horeca roept veel vragen op aldaar maar ook bij bewoners van Westergouwe en er is zelfs een petitie gestart. Daarnaast hebben wij zelf grote zorg over de kwetsbaarheid van flora en fauna in het gebied op de korte en lange termijn. Naar aanleiding van deze ontwikkeling hebben wij een aantal vragen met betrekking tot de positie van onze stad.
De vragen zijn geclusterd op onderwerp.
Participatie met bewoners van Westergouwe over de toekomst van de blauwgroene zone
- Op 12 oktober 2023 heeft er een inwonersavond plaatsgevonden over het bestemmingsplan blauwgroene zone. Hebben inwoners daar de wens uitgesproken dat zij dit soort horeca willen? Wij zouden graag het verslag van deze avond in willen zien.
- Daarnaast zouden wij graag de verslagen van inwonersavonden in 2021, 2022 en 2023 willen inzien of er iets over de blauwgroene zone is gezegd.
- Op 25 maart 2022 is er een intentieovereenkomst tussen de VOF Westergouwe en de gemeenten Zuidplas en Gouda getekend. Wat is er in deze overeenkomst aangegeven over de soort horeca in de blauwgroene zone? Tevens zouden wij deze overeenkomst graag inzien.
Communicatie en beloften over de blauwgroene zone voor mens en natuur.
In het nog te ontwikkelen van het centrum wordt in het bijgaande filmpje over het Masterplan Westergouwe 2.0 een horeca gelegenheid voorzien, op een soort vlonder, waar gegeten en gedronken kan worden met uitzicht op de blauwgroene zone.
Over horeca, zie vanaf 14.33. En op minuut 16 wordt gesproken over een kleinschalige horecagelegenheid in de Blauwgroene zone, passend bij de omgeving en bijvoorbeeld in de natuurspeelplaats.
- Met een horecavoorziening in het centrum, is er dan ook nog zoveel extra horeca nodig in de blauwgroene zone?
- Kan de feestzaal niet beter in Westergouwe zelf worden geplaatst (als die er dan moet komen)
- Daarnaast worden ons inziens (toekomstige) bewoners van Westergouwe niet goed geïnformeerd over het Masterplan 2.0. Het filmpje spreekt namelijk heel duidelijk van alleen kleinschalige horeca. Is het college dit met ons eens dat het voorgestelde in het bestemmingsplan Blauwgroene zone niet in lijn is met wat het Masterplan 2.0 wordt voorgesteld?
- Op de website https://www.natuurlijkwestergouwe.nl/openbare-ruimte staat "In de GroenBlauwe zone vind je het ecologisch gebied ... en biedt ruimte aan inheemse dieren en vogels. Dit gebied is niet toegankelijk voor mensen, zodat de dieren hier in alle rust kunnen leven en voortplanten." Is het college dit met ons eens dat het voorgestelde in het bestemmingsplan Blauwgroene zone niet in lijn is met wat op de website staat?
Proces, eigenaarschap en subsidie
- Wat is de rol en invloed geweest van de gemeente Gouda op het bestemmingsplan Blauwgroene Zone van Zuidplas?
- Het bestemmingsplan valt onder Zuidplas, maar Gouda is eigenaar van het project. Welke gemeente heeft subsidieaanvragen gedaan om het project te financieren?
- Welke partijen verstrekken subsidie voor de ontwikkeling van de blauwgroene zone? Wat is de hoogte van de subsidies? En welke voorwaarden zijn aan de subsidie verbonden?
- Welk subsidieplan ligt ten grondslag aan de subsidieaanvragen en kunnen we deze ontvangen? Door wie zijn deze opgesteld en op basis van welke kaders?
- Kan het college uitleggen hoe het bestemmingsplan en de subsidieplannen, waarin zware horeca en recreatie mogelijk worden gemaakt, voldoet aan de door de gemeenteraad gestelde kaders?
- Welke normen hanteert de stad Gouda voor ‘kleinschalige horeca’ en komen die overeen met de door Zuidplas gehanteerde normen voor oppervlakte, hoogte en horecacategorie die Zuidplas voorziet? Zo nee, waarom zou het college die normen bij de ontwikkeling dan toch mogen en willen hanteren?
De gevolgen voor de rust voor natuur en recreatie in 45 ha.
Onlangs bezochten leden van onze fractie Nesselande en de Eempolder (de Maatpolder). In beide gevallen is er sprake van een combinatie tussen een gebied voor natuur en recreatie, voor bewoning en voor horeca wat vergelijkbaar is met het bestemmingsplan Blauwgroene zone. Wat opviel bij Nesselande dat het geluid van de horeca en een festival tot ver over het water in het natuurgedeelte hoorbaar was, terwijl de plas die ertussen ligt ws even groot is of groter dan de blauwgroene zone. Bij de Eempolder is de Maatpolder bezocht. Daar ligt in de buurt een grote horecagelegenheid (Theetuin De Brave Hendrik), maar deze ligt nog zeker 300 meter lopen van het natuurgebied Maatpolder, er staat een rij huizen tussen (lintbebouwing) én de Maatpolder is 480 hectare (bijna 11 x groter dan de blauwgroene zone). Kortom, er lag daar een logischer verhouding tussen horeca en natuur, het gebied was, i. t.t. de blauwgroene zone op afstand en zeer extensief.
- Naar aanleiding van deze observaties en gezien het feit dat er extra water bij Westergouwe wordt gerealiseerd wat geluid ver draagt, kan het college garanderen dat de voorgestelde horeca geen geluidsoverlast zal geven voor bewoners in Westergouwe?
- De parkeerdruk in Westergouwe en de verkeersdruk op de wegen van en naar Westergouwe zijn nu al een groot probleem, vooral gezien de geplande verdere ontwikkeling en recreatieve voorzieningen. Hoe zal deze ontwikkeling zijn en wat betekenen deze voor de toename van verkeers- en parkeerdruk voor de inwoners van Westergouwe en voor de rust in de blauwgroene zone voor recreanten en de natuur?
- Waar kunnen mensen in de blauwgroene zone eigenlijk straks nog tot rust komen op 45 ha als al de voorgestelde horeca eenmaal is neergezet? Hoe ziet het college dit?
De gevolgen voor de ontwikkeling van flora en fauna op de korte en lange termijn
- Heeft het college inzicht welke gevolgen de voorgestelde horeca in de komende jaren en decennia heeft op vogels, vleermuizen en andere dieren die in de blauwgroene zone leven nadat alle horeca is gebouwd en in gebruik is? Dit voor zowel in het recreatieve deel als in het deel dat als rustgebied voor de natuur is bestemd. (Dus niet de effecten op fauna tijdens het bouwen zelf). Zo nee, waarom zijn deze inzichten er niet? Zo ja, kunnen wij deze informatie ontvangen?
- Hoe past deze horeca-ontwikkeling wat betreft het college in het bevorderen van (rust voor) biodiversiteit?
- Deelt het college onze mening dat licht en geluid en te veel menselijke aanwezigheid ernstige verstoorders zijn voor bijvoorbeeld broedende vogels waardoor er een hoog risico op minder broedsucces zal zijn in het natuurgedeelte? Wat vindt het college acceptabel in deze?
- Wat gaat er met de muur voor oeverzwaluwen gebeuren?
- Hoe verhouden de horeca- en recreatieplannen zich tot de natuurwaarden die de provincie belangrijk vindt?
De gevolgen van kanoën langs het rustgedeelte voor de natuur
- Er wordt ook gesproken over mogelijk kano-en bootverhuur. Mag er ook gekanood gaan worden in de vaart die langs het natuurrustgebied loopt (zie met zwart door ons gemarkeerd op onderstaande foto)?
- Zo ja, zijn daar de ecologische effecten van bekend en hoe wordt de natuur tegen kano-en bootvaarders beschermd die bijvoorbeeld willen uitstappen of het riet in gaan?
- Zo nee, waar mag dan wel gekanood en gevaren worden en hoe wordt het rustgebied voor de natuur beschermd tegen overlast door kanovaarders?
- Hoe moet de mogelijkheid tot kanoën worden gezien in het kader van wat zoals onder vraag ook al staat genoemd: https://www.natuurlijkwestergo...; staat "In de GroenBlauwe zone vind je het ecologisch gebied ... en biedt ruimte aan inheemse dieren en vogels. Dit gebied is niet toegankelijk voor mensen, zodat de dieren hier in alle rust kunnen leven en voortplanten."?
Wij zouden graag op de eerstvolgende raadsvergadering mondeling antwoord van het college ontvangen op de vragen 1, 6, 7, 8, 9, 10 en 11 en 15 en 20.
Ingediend door:
Corina Kerkmans – Partij voor de Dieren Gouda
Bijlage bij vragen 20 t/m 23 (kanoroute)
Blz. 13 van Bestemmingsplan Groenblauwe Zone vastgesteld
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Art. 39-vragen: het stroomverbruik van de Goudse ijsbaan
Lees verderAanvullende art.-39 vragen: Blauwgroene zone Westergouwe
Lees verder