Tech­nische vragen: Mitigatie en compen­satie voor vleer­muizen bij PWA en in Gouda


Indiendatum: 14 jun. 2024

Bij de PWA is uitgebreid en goed onderzoek gedaan voor de daar aanwezige vleermuizen. Toch lijkt het bij de mitigerende maatregelen nog niet helemaal optimaal te gaan, wat nadelig kan zijn voor de vleermuispopulatie en voor een bouwproject, omdat de gewenningsperiode dan langer duurt. Vandaar bijgaande technische vragen:


  1. De kasten op de locatie hangen redelijk dicht op de bomen, dat is zeker niet ideaal. Dat kan vertraging geven door de gewenningsperiode die wettelijk verplicht is. Is het college daarmee bekend?

  2. Heeft de Goudse ecoloog of een ingehuurde ecoloog met specialistische kennis van vleermuizen meegekeken en geadviseerd over het ophangen van de kasten? En zo ja, waarom zijn deze suboptimale plekken dan gekozen?

  3. En zo nee, is er een mogelijkheid dat de mitigerende maatregelen alsnog geoptimaliseerd kunnen worden? Waarom wel of niet?

  4. Ook hangen in de flats in de buurt ‘exclusion flaps’ (kastjes waar een vleermuis er wel uit kan, maar niet meer in). Is hier sprake van een tweede project voor vleermuizen, bv in verband met aanstaande spouwmuurisolatie?

  5. Mocht er sprake zijn van een tweede project, naast dat van de PWA, dan is er een cumulerend effect gaande wat ook weer effect kan hebben op de PWA. Is bekend of er voor dit project (ook) genoeg en goed alternatief wordt geboden voor de vleermuizen?

  6. Zullen er in de buurt van de PWA voldoende definitieve nestplaatsen worden gecreëerd? Wanner en door wie?


Verder hebben wij nog wat meer algemene vragen over de voorraad nestruimte voor vleermuizen en andere gebouwgebonden soorten in onze stad.

  1. Is het college bekend met het feit dat mitigerende maatregelen niet voldoende zijn om definitieve plekken in huizen te creëren (compensatie) om zo voldoende huisvesting aan vleermuizen te blijven bieden?

  2. Is het college bekend met het feit dat door gebrek aan structurele nestruimte in gebouwen er dus meer mitigerende maatregelen nodig zijn?

  3. Is het college ermee bekend dat door een Soorten Managementplan (SMP) er een ontheffing kan worden verleend voor bijvoorbeeld de sloop van nieuwbouw als er in de gemeente meer dan genoeg verblijven zijn gemaakt in de afgelopen jaren?

  4. Is het college ermee bekend dat (grote) bouwprojecten minder vertraging kunnen hebben i.h.k.v. de gewenningsperiode wanneer er voldoende permanente verblijven zijn?

  5. Want als die nestplaatsen overal in de buurt zijn van bestaande verblijven dan kennen de dieren de alternatieve plekken al, veel dieren hebben een netwerk. Is het college daarmee bekend?

  6. Heeft Gouda in de afgelopen jaren een dergelijke voorraad gecreëerd waardoor Gouda als het ware een overschot aan nest gelegenheid heeft zodat dieren makkelijk kunnen verhuizen?

  7. Is het college ermee bekend dat natuurinclusief bouwen daarvoor de oplossing is? (onderdeel van het convenant klimaatadaptief bouwen)


Foto: Serrah Galos

Interessant voor jou

Artikel 39-vragen: Blauwgroene zone

Lees verder

Technische vragen: Onderhoud Burgemeester Jamessingel

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer