Partij voor de Dieren gaat de straat op tegen de plezier­jacht


2 oktober 2014

Ongeveer 28.000 jagers schieten jaarlijks twee miljoen dieren dood. Jonge dieren blijven moederloos achter, partnerverbanden worden wreed verstoord en groepshiƫrarchie en populatiedynamiek worden letterlijk aan flarden geschoten. Met het oog op dierendag deelt de Partij voor de Dieren daarom op zaterdag 4 oktober (dierendag) flyers uit in de binnenstad van Gouda.

De Partij voor de Dieren vindt dat in het wild levende dieren zoveel mogelijk met rust gelaten moeten worden. Het doden van dieren in het wild is alleen acceptabel wanneer er dringende redenen voor zijn, bijvoorbeeld omdat het dier lijdt of omdat het dier gevaarlijk is of bedreigend voor de volksgezondheid. Volgens de huidige wet mogen dieren in het wild alleen worden gedood wanneer zij aanzienlijke schade toebrengen aan landbouwgewassen of vee, of wanneer de openbare veiligheid of volksgezondheid wordt bedreigd. De praktijk is heel anders: ontheffingen voor afschot worden routinematig verleend en het plezier van de jager staat centraal.

De uitvoering van de jacht moet in handen komen van professionals in dienst van de overheid, vindt de Partij voor de Dieren. Het doden van in het wild levende dieren door hobbyisten moet verboden worden. Zolang het doden van wilde dieren niet overgelaten wordt aan overheidsprofessionals, wil de partij dat afschotvergunningen alleen door de landelijke overheid afgegeven worden, zodat er ook op landelijk niveau bezwaar en beroep mogelijk is.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil minder plastic in Gouda

De Partij voor de Dieren heeft vragen gesteld over de recycling van plastic in Gouda. Het College besloot namelijk op 9 septe...

Lees verder

Gouda verklaart zich schaliegasvrij

Op initiatief van de Partij voor de Dieren hebben de verschillende partijen gezamenlijk een motie ingediend met als doel da...

Lees verder