Partij voor de Dieren wil minder plastic in Gouda


1 oktober 2014

De Partij voor de Dieren heeft vragen gesteld over de recycling van plastic in Gouda. Het College besloot namelijk op 9 september 2014 niet akkoord te gaan met een voorgestelde verhoging van de afvalstoffenheffing (enquête van Vereniging Nederlandse Gemeenten - VNG). Die ophoging was bedoeld om de kosten voor het apart inzamelen, verwerken en vermarkten van plastic te kunnen blijven dekken. Omdat het apart inzamelen van plastic een wettelijke verplichting is, komt de inzameling door het besluit niet in gevaar.

Ook de Partij voor de Dieren Gouda wil de kosten voor onze inwoners beperken. We vinden echter niet alleen dat de vervuiler moet betalen, maar ook dat gebruikers van plastic hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Grondstoffengebruik moet minder en plastic zwerfafval vervuilt onze stad, ons Groene Hart en onze zeeën.

Het College wil echter het gebruik van plastic in Gouda niet aanpakken, omdat plastic als grondstof wordt gezien. Dat vinden wij een vreemde redenatie. Als afval als grondstof wordt gezien, kunnen we dus maar ongelimiteerd door blijven gebruiken?

Door minder plastic te gebruiken, besparen we kosten bij het ophalen daarvan. En belangrijker nog, dan is er ook minder zwerfafval en gebruiken we minder energie en grondstoffen voor recycling omdat er gewoon minder vraag en gebruik van plastic is.

En dat is natuurlijk wat de Partij voor de Dieren vooral wil.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren en SP stellen vragen over veeneilanden

De Partij voor de Dieren en SP hebben vragengesteld naar aanleiding van het verschijnen van 'veeneilanden' in de Goudse omgev...

Lees verder

Partij voor de Dieren gaat de straat op tegen de plezierjacht

Ongeveer 28.000 jagers schieten jaarlijks twee miljoen dieren dood. Jonge dieren blijven moederloos achter, partnerverbanden ...

Lees verder