Natuur­in­clusief bouwen vast­gelegd in beleid


Win-win situatie voor mens, dier en natuur!

4 juli 2024

Door het aangenomen voorstel van Partij voor de Dieren gaat de gemeente Natuurinclusief bouwen vastleggen in beleid!

Natuurinclusief bouwen betekent ingrepen aan een gebouw die ruimte geven aan soorten om te floreren, zoals groene daken, gevels en neststenen. De huizen die we bouwen hebben veel meer mogelijkheden om naast mensen ook andere dieren te huisvesten. En dat brengt ontzettend veel voordelen met zich mee!

Wat zijn deze voordelen dan precies? Door natuurinclusief te bouwen verbeteren we de biodiversiteit, gaan we hittestress tegen, verbeteren we de luchtkwaliteit en maken we de stad leefbaarder voor onze inwoners. Maar het kan zelfs ook geld en tijd besparen en bijdragen aan de versnelling van de bouwopgave.

Waarom precies? Samengevat komt het erop neer dat wanneer wij aan de voorkant zorgen voor ruim voldoende nestgelegenheid voor soorten zoals de vleermuis, de gierzwaluw en de huismus, wij achteraf nauwelijks kostbare maatregelen hoeven te nemen bij de sloop, renovatie of isolatie van gebouwen.

Onze stad is een habitat waarin mensen en dieren door eeuwenlang samenleven zijn geëvolueerd. En door op deze manier naar Gouda te kijken kunnen we de grote uitdagingen van deze tijd in samenhang aan te pakken.
Door aandacht te hebben voor de woningnood onder dieren, kunnen we ook onze eigen woningnood tegengaan én de verduurzaming van onze huizen sneller aanpakken. Win-win-win!

Lees ook de bijdrage van fractievoorzitter Wouter Kraidy bij het bespreken van de Kadernota 2025, over dit onderwerp!

Gerelateerd nieuws

Aandacht voor dieren­mis­han­deling bij beleid huiselijk geweld

Door een initiatiefmotie van de Partij voor de Dieren komt er bij het regionaal beleid tegen huiselijk geweld ook specifi...

Lees verder