Artikel 38 vragen over het zwanen­driften


4 maart 2015

Op initiatief van de Partij voor de Dieren hebben 4 fracties (SP, PvdA en Groen Links) schriftelijke vragen gesteld over het zwanendriften.

Het college had begin vorig jaar, naar aanleiding van vragen uit de Raad, gesteld niets te zien in het verbieden van zwanendriften op gemeentegrond, maar zich wel te willen aansluiten bij kansrijke initiatieven in de regio, zoals het schrijven van een gezamenlijke brief aan het ministerie.
Met de artikel 38 vragen wordt het College nu herinnerd aan die belofte, gevraagd wat er van terecht is gekomen en opgeroepen om juist nu het voortouw te nemen voor zo'n initiatief.

De vragen zijn gesteld naar aanleiding van de blijvende maatschappelijke onrust rond dit onderwerp en het feit dat eind januari een petitie met de handtekeningen van meer dan 16.700 burgers aan de Tweede Kamer is overhandigd, waarin wordt opgeroepen tot een landelijke verbod op het zwanendriften.
Naar aanleiding van die petitie is de staatssecretaris door Kamerleden om een reactie gevraagd, deze reactie komt uiterlijk april.

“Juist daarom is nu een belangrijk momentum ontstaan waardoor zo'n brief aan EZ een kansrijk initiatief is”, aldus fractievoorzitter Corina Kerkmans.

Op 12 maart heeft het College in een antwoord onder meer laten weten het intiatief te zullen nemen tot het opstellen van een brief aan het ministerie.