Verklaring PvdD over de ontstane politieke situatie in Gouda


10 juli 2016

In onze stad is het college van wethouders ontbonden nadat een motie van wantrouwen door een meerderheid van de gemeenteraad op 4 juli jl. is aangenomen. Voor velen in onze stad was dat een grote schok. De Partij voor de Dieren Gouda heeft deze motie mede ingediend. Wij vinden het daarom belangrijk dat u weet waarom wij dit deden. En met name dat dit geen eenvoudig besluit is geweest.


Wat was er aan de hand?
Op donderdag 30 juni jl. werden we geconfronteerd met de situatie dat de Goudse coalitie uiteen was gevallen. Een van de coalitiepartijen kon zich niet meer vinden in de manier waarop binnen de coalitie werd samengewerkt. Het gevolg daarvan was dat het college niet langer op een meerderheid in de gemeenteraad kon steunen. In zo'n geval moet de voltallige gemeenteraad besluiten wat er aan deze situatie moet worden gedaan en daartoe kwamen wij op 4 juli bij elkaar.

Onze overwegingen voor het nemen van het besluit
De eerste optie voor een oplossing was doorgaan met een zogenaamd 'minderheidscollege'. Dit hebben we niet gesteund omdat dit naar onze mening met de vier achtergebleven partijen te veel achterkamer politiek zou gaan opleveren. De Partij voor de Dieren streeft te allen tijde naar een transparant politiek proces. De tweede optie was dat een andere partij bij de overgebleven coalitie zou aansluiten om zo weer tot een meerderheid te komen. Geen enkele van de partijen leek hiertoe bereid, zodat deze optie nagenoeg kansloos was. Daarmee zou dit tot onnodig tijdverlies in de zomer gaan leiden, wat de stad al helemaal niet ten goede zou komen.
Na afweging van eerder genoemde opties, ging de voorkeur van de Partij voor de Dieren uiteindelijk uit naar het vormen van een geheel nieuw college. Want alleen daarmee kon volgens ons het onderhandelingsproces weer zo snel mogelijk op gang komen. Deze optie gaf bovendien de meeste mogelijkheden om de beschadigde onderlinge verstandhoudingen te herstellen. Alle Goudse partijen moeten elkaar dan weer in de ogen kijken en hun lessen trekken uit wat is gebeurd. Voor de bestuurbaarheid van de stad leek ons dit bovendien de minst schadelijke oplossing, omdat tijdens de vakantieperiode nooit collegevergaderingen plaatsvinden en alleen enkele routinematige zaken worden afgehandeld.

Inmiddels zijn er al afspraken gemaakt hoe de nieuwe coalitievorming gaat lopen en hoe er weer tot een vruchtbare samenwerking kan worden gekomen. Aan het einde van zomer denken wij dat er een nieuwe coalitie en bijbehorend college kan aantreden.


Het had ook anders gekund
Overigens hadden de weggestuurde wethouders ook voor een zachtere landing kunnen zorgen, door zelf hun posities ter beschikking te stellen. In dat geval hadden zij als demissionair college nog kunnen zorgen voor een goede overdracht. Het feit dat dit niet gebeurd is, is illustratief voor het ‘powerplay’ dat door de coalitiepartijen werd gespeeld. Zij wilden hoe dan ook in controle te blijven, terwijl hun positie onhoudbaar was geworden. De Partij voor de Dieren heeft ervoor gekozen dat een halt toe te roepen. Helaas kon dat alleen maar met gebruik van een erg zware methode, daar zijn we ons zeer van bewust.

Vertrouwen en respect
Een gemeente is geen bedrijf maar een publiek orgaan waar op basis van de idealen en waarden van alle Goudse inwoners gewerkt moet worden aan het welzijn van de stad. Een coalitie die wijs en respectvol met haar interne verschillen weet om te gaan, valt naar onze mening niet uit elkaar. Een coalitie en wethouders die respectvol met de verschillen in de gemeenteraad weten om te gaan, krijgt vertrouwen. Van beide is in de ogen van de Partij voor de Dieren geen sprake geweest. Sterker nog, het college was al vaker gewaarschuwd door de gemeenteraad, zelfs in de vorm van een eerdere motie van wantrouwen. Dat dergelijke signalen niet zijn opgepakt en niet afdoende is gewerkt aan het overbruggen van verschillen en het kweken van vertrouwen, zijn ook de redenen geweest dat het tot een dergelijke climax is gekomen.

Haas in de marathon
Er is de afgelopen dagen in de kranten geschreven over een aantal successen van het voormalige college. Een aantal van die successen onderschrijven wij zeker, zoals op het gebied van afvalscheiding. Maar het moge duidelijk zijn dat de Partij voor de Dieren over veel zaken anders denkt. Wij willen een Gouds college dat niet alleen voor korte termijn winsten gaat . De Partij voor de Dieren werkt er al sinds haar aantreden aan, de gevestigde partijen er voortdurend op aan te spreken ook aan de generaties na haar te denken. En in haar huidige en toekomstige keuzes met respect om te gaan met alle levende wezens én onze planeet. De aarde, die tenslotte het thuis van ons Gouda vormt. Als Partij voor de Dieren zullen we die taak blijven vervullen, welke coalitie er in Gouda ook zal komen.


Sociale media en berichtgeving
Dat met deze motie van wantrouwen de stad ‘totaal onbestuurbaar’ zou zijn geworden zoals recente berichten in de (sociale) media vanuit enkele belangengroepen willen doen geloven, ligt al met al dus genuanceerder. In de voorliggende vakantieperiode worden, zoals eerder genoemd, alleen routinematige zaken afgehandeld. En juist de periode die komt wordt benut om tot de vorming van een nieuw college te komen. Een college dat dan al aan het eind van de zomer kan starten. De Partij voor de Dieren heeft er zelf overigens voor gekozen na de val van de coalitie zich op de sociale media op de vlakte te houden. Juist om te voorkomen dat er nog meer olie op het vuur zou worden gegooid.

Uiteraard zijn wij voor nadere uitleg bereikbaar.


Gerelateerd nieuws

Zwanendriften verboden - onze inzet

Vandaag zou oorspronkelijk het verbod op het zwanendriften in gaan. Inmiddels is de nieuwe Wet Natuurbescherming door staatss...

Lees verder

PvdD: Vissterfte door baggeren moet stoppen

Af en toe uitbaggeren van sloten is noodzakelijk voor doorstroming van het water. Het komt de waterkwaliteit en de flora en f...

Lees verder