Bijdrage aan Algemene Beschouwingen n.a.v. Goudse begroting 2016-2019
Eerste termijn op maandag 9 november 2015 (Corina Kerkmans)
Voorzitter,
Gouda bestrijkt maar een heel klein postzegeltje op het enige huis dat wij hebben, de aarde. Onze inwoners, onze gemeente, iedereen in Gouda maakt gebruik van wat de aarde ons biedt. Iedereen eet, vervoert, drinkt, produceert, consumeert, leent en gooit weg. Daarin staat onze stad echter niet alleen: de aarde bestaat uit vele Gouda’s die allemaal consumeren, produceren en weggooien. En daarom is het gedrag van Gouda dus van wezenlijk belang om onze aarde leefbaar te houden. Wat ons betreft daarbij afstand nemend van de ‘plofeconomie’ en een circulaire economie omarmend. Voor nu, voor onze toekomst van mens, dier en natuur.
Het zal u derhalve niet verbazen dat deze bijdrage gaat over het Goudse duurzaamheidsbeleid. Enerzijds zal ik daarbij ingaan op een zeer actueel thema na de uitspraak in de klimaatzaak Urgenda, te weten onze CO2-uitstoot. En ik zal deze relateren aan de huidige uitvoeringsprogramma’s van dit college, zoals economie en werkgelegenheid. Daarnaast zullen wij op een aantal concrete punten mbt LED verlichting en groen een motie aankondigen.
Ah, zo denken vier wethouders en een aantal partijen nu meteen, ik kan alvast weer achterover leunen. Want alleen de wethouder duurzaamheid moet nu luisteren, niet wij. Integendeel voorzitter. Sterker, ik durf zelfs een klein compliment uit te delen aan de wethouder duurzaamheid, bijvoorbeeld voor het ballonnenverbod of de geplaatste zonnecellen Want het moet niet meevallen om in dit college toch duurzame zaken voor elkaar te krijgen.
Nee, deze bijdrage gaat er wel over dat we met die zonnecellen op het dak van het Huis van de Stad niet achterover kunnen leunen en doorgaan met ‘business and tourism as usual’. Want duurzaamheid ‘doe je er niet bij’.
Ik laat u dat zien aan de hand van gegevens over de Goudse CO2 uitstoot, gebaseerd op de Klimaatmonitor van ons ministerie van I&M. Hierin wordt op basis van energie gekeken naar CO2 uitstoot zien we een aantal interessante gegevens. Het jaar is 2013 en sinds 2011:
- Is de CO2 uitstoot van de Goudse kunst, amusement en recreatie sector gestegen (van 4,300 naar 4800 ton);
- Stoot de Goudse Horeca 4600 ton uit, dat was in 2011 nog 3500;
- Is de CO2 uitstoot van de Goudse commerciële dienstverlening per 2013 weer gestegen;
- Is de CO2 uitstoot van de Industrie is gestegen van ruim 41.000 ton in 2012 naar ruim 82.000 ton. Het actuele Goudse beleid om bedrijven aan te trekken zal deze indicator alleen maar doen stijgen;
- Saillant detail is bovendien dat de uitstoot van CO2 publieke dienstverlening toenam en Gouda qua CO2 uitstoot zelfs boven het landelijk gemiddelde uitkomt;
- Het goede nieuws is dat verkeer en vervoer 3000 ton afnamen en temperatuurgecorrigeerde woningen 2000 ton. Bouwnijverheid is daarbij echter van 2700 naar 3200 ton gegaan en met Westergouwe in zicht, is een toename te verwachten van CO2 afkomstig van Goudse woningen en wegen.
Al met al is in 2013 de Goudse CO2 uitstoot met 40.000 ton gestegen ten opzichte van 2011. En was er vervolgens een daling met slechts 8000 ton daling in 2013.En Gouda zal nog meer gaan uitstoten omdat er meer woningen moeten komen, meer bewoners, meer wegen die bv. Westergouwe ontsluiten en meer bezoekers die zorgen voor meer consumptie. En meer bedrijven en zakelijke bezoekers.
Duurzaamheid is een taak van u allen wethouders. Wij vragen daarom van elke wethouder en de Burgemeester aan te geven hoe hij/zij met via zijn/haar programma’s denkt bij te dragen aan in ieder geval die 20% CO2 reductie per 2020, met als peiljaar 1990. En verder willen wij graag horen hoe u zich verantwoordt aan de Gouwenaar als u niet vindt dat uw programma hier voor moet zorgen.
Hoe u dat kunt doen, wij geven u twee voorbeelden dat dit een kwestie is van omdenken. Zo gebruikt Gouda LED-verlichting, maar toch ook weer op veel plaatsen niet. Want zo blijkt, in het beleidsplan Openbare verlichting (vastgesteld in 2010) is aangegeven dat LED verlichting alleen wordt gebruikt indien de benodigde extra investering wordt terugverdiend. Het is onbegrijpelijk dat hier de financiële en niet de milieuwinst voorop staat en dit kan en moet veranderen;
Tot slot zullen wij een motie indienen om het beleid ten aanzien van de verkoop van ‘snippergroen’ een ander kader mee te geven. De gemeente heeft het beleid om snippergroen te verkopen indien het bezit van dit groen niet (langer) bijdraagt aan het bereiken van de maatschappelijke doelstellingen. De vraag aan de wethouder is, om hoeveel snippergroen dat gaat en of de raad en de wethouder inzien dat er hiermee een kans vergooid wordt, wanneer dit groen door kopers wordt omgezet in tegels of asfalt. De verandering van de bestemming zou iig gepaard moeten gaan, met behoud van groen!
Tweede termijn op woensdag 11 november 2015 (Corina Kerkmans)
Voorzitter,
De Partij voor de Dieren kan niet akkoord gaan met deze begroting. Niet omdat we deze boekhoudkundig een onvoldoende geven. Maar omdat deze begroting het geld verdeelt op basis van een politiek beleid dat wij niet konden en kunnen steunen.
Het beleid zou in alle programma's gericht moeten zijn op het tot stand brengen van circulaire economie, zorgzaam en met mededogen voor alles wat leeft. En dat is niet het geval.
Het creëren van een circulaire samenleving in Gouda is namelijk niet iets wat je ‘erbij’ doet of 'meer’. Net zoals de heer Weeber van GoPo maandag desgevraagd aangaf.
En ik kan me wel voorstellen dat hij dat zo ziet, want dat lijkt wellicht zo. Maar waar dat ons inziens vandaan komt, is omdat bij het onderwerp duurzaamheid meestal gaat over de negatieve effecten van onze huidige leefwijze die we moeten compenseren : bv de ontelbare miljarden uit ons belastinggeld die we moeten inzetten voor dijkophoging agv de klimaatverandering. Die op zijn beurt vooral wordt veroorzaakt door de toenemende uitstoot van CO2. Ook CO2 uit Gouda, zoals u maandag van mij hoorde. Verder praten we over het energieneutraal maken van huizen, het redden van biodiversiteit, het bestrijden van fijnstof, nieuwe antibiotica omdat de vee-industrie niet zonder kan en bacteriën resistent maakt.
En ons Goudse riool kost niet alleen veel geld omdat het verzakt of aan vervanging toe is, de eisen die eraan worden gesteld zijn mede steeds hoger door de toenemende regen moeten verwerken om onze voeten nog droog te houden.
De negatieve effecten van onze huidige verspillende en vervuilende aan fossiele brandstoffen verslaafde economie worden betaald door de burger, dieren, het MKB of het toenemend aantal klimaatvluchtelingen.
Dus dat is wat we dagelijks zien: we zijn achteraf aan het wegwerken wat door onszelf en anderen wordt veroorzaakt. We betalen dat via de zorg, via onze belastingen, via steun aan omvallende banken. Via NGO's die wel voor het milieu opkomen.
Voorkomen is dus vele malen beter en efficiënter dan genezen, zeker in onze economie. Dat zou het dagelijks credo moeten worden. ‘Duurzaamheid moet in je genen komen’, zo vinden wij. Dus ook bij alle leden van het college, in hun beleid voor Gouda en gericht op de regio.
En dan zullen we zien, hoe ook ons Gouda langzaamaan een kant opgaat die wel houdbaar is. Want denkt u zelf eens na: u snapt toch ook wel dat de bomen de hemel niet in kunnen blijven groeien?
De motie die mijn partij zal indienen is klein van aard, maar juist daarmee laten we zien dat échte duurzaamheid gericht is op voorkomen. Niet op repareren achteraf.
Tot slot bedanken wij de wethouders en vooral hun ambtenaren voor het beantwoorden van al onze vragen en hun geduld. En de huishoudelijke dienst die zoals altijd ons zo fantastisch verzorgt.
Ik eindig met een citaat van niemand minder dan Einstein:
Alles dat kan worden geteld, telt niet noodzakelijkerwijs.
Alles wat telt kan niet noodzakelijkerwijze worden geteld.
Ik wens u allen veel wijsheid toe.
Interessant voor jou
Bijdrage n.a.v. informatie over AZC in Gouda: Onze standpunten
Lees verderBijdrage begrotingswijziging
Lees verder