Bijdrage begro­tings­wij­ziging


6 maart 2017

Voorzitter, Gouda let op de centjes. Toch is het ook met deze tweede begrotingswijziging nog steeds enigszins schieten op een bewegend doel. Belangrijke nota's zoals die van de mobiliteit, sport, cultuur moeten bijvoorbeeld nog volgen, zoals eerder gezegd.

Maar ik begin met een paar positieve punten.

Wat ons allereerst opvalt in deze 2e begrotingswijziging is, dat er mbt de uitwerking van de gevolgen voor het VN Verdrag voor mensen met een beperking inmiddels wordt vermeld dat er iig in de openbare ruimte rekening met hen wordt gehouden. Maar brede toetsing van diverse beleidsterreinen aan het Verdrag moet nog wel plaatsvinden.

Zo geldt dat ook voor het cultuurbeleid.
Mbt cultuur: Mijn partij is blij dat de asociale bezuinigingen op dit terrein in ieder geval deels worden teruggedraaid. We zien echter wel graag zo snel mogelijk de cultuurnota tegemoet, omdat steun aan cultuur er vooral ook moet zijn om kleine, vaak niet winstgevende producties naar Gouda te halen. Niet alleen maar Joop vd Ende zeg maar. Al is mij zeer bekend dat bijvoorbeeld de Schouwburg inzet op een dergelijk mooi programma.

We zien mooie woorden met betrekking tot veilig fietsen, oog voor duurzame sportfaciliteiten en groen. Zoals gezegd zien we een aantal van de nota's tegemoet en het debat over groen op de 22e februari zal een vervolg kennen, gericht op een verbeterd beleid in het licht van de Omgevingsvisie. De motie van D66 zullen wij met zeer veel belangstelling lezen.

Maar de duurzaamheid van Westergouwe komt pas in de tweede fase. Wie zegt dat het volgende College zich hier aan gaat houden. Een punt van zorg.

Dit luidt mijn slotwoorden in, want we zien dat de politieke uitvoerders in Gouda nog steeds geen oog hebben voor een andere schuldenlast dan onze financiële. Een last die we ook met de economie en activiteiten van onze stad vergroten. Het tekort aan zoet water, hout, schone lucht en andere ‘diensten’ die de aarde jaarlijks kan leveren, neemt elk jaar toe.
In 2017 zullen we wereldwijd alle hernieuwbare grondstoffen in augustus al hebben opgebruikt. Dat betekent dat we van september t/m december op de pof leven ten opzichte van wat de aarde beschikbaar heeft.

Het ecologische tekort is daardoor al opgelopen tot meer dan 30%, een onhoudbare begroting. Terwijl we de grondstoffen zo hard nodig ook voor de toekomst van ons Gouda, ook voor mensen nu en voor toekomstige generaties.
Zorg voor dieren, milieu en natuur is niet een luxe waar nu alweer even bijna geen geld voor is, maar essentieel voor duurzame economische ontwikkeling.
Waar wij daarom al langer voor pleiten is om een groene balans toe te voegen aan de begroting , de begrotingswijzigingen en de financiële verantwoording van Gouda : een verlies- en winstrekening die de effecten van ons beleid op mens, dier, natuur, klimaat en milieu laat zien. Dan kijken we niet alleen naar het geld op de korte termijn maar ook naar onze toekomst op de lange termijn.


Want voorzitter, probeer je geld maar eens tellen als je je adem moet inhouden omdat er geen schone lucht meer is.

Interessant voor jou

Bijdrage aan Algemene Beschouwingen n.a.v. Goudse begroting 2016-2019

Lees verder

Bijdrage Armoedebeleid

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer