Tech­nische vragen: Uitbreiding & water­lozing Cargill


Indiendatum: 15 sep. 2024

Op basis van eerder gestelde technische vragen door de PvdD en in vervolg op de schriftelijke vragen van GBG, hebben wij de volgende technische vragen.

Proces

  1. Sinds wanneer is de gemeente al in gesprek met de provincie Zuid-Holland en Cargill over de mogelijke uitbreiding van de fabriek?
  2. Hoeveel deelnemers waren er aanwezig bij de informatieavond op 30 mei 2024, en wat waren de belangrijkste uitkomsten van deze avond?
  3. Heeft de gemeente de ontwerpbeschikking van de uitbreiding onder de aandacht gebracht van de omwonenden in Gouda? Zo ja, wanneer en op welke manier is dat gedaan?
  4. Hoe ver zit men nu in het proces van vergunningverlening? Welke vervolgstappen moeten er nog worden genomen?
  5. Heeft de gemeente vanaf dit moment nog een rol in het verdere proces?
  6. Was het mogelijk voor het college om de vergunning voor de uitbreiding van Cargill niet goed te keuren? Op welke gronden had dit gekund?
  7. Het college had de mogelijkheid nadere eisen stellen aan de afmetingen en bebouwing. Heeft het college eisen gesteld met betrekking tot het gebruik van duurzame materialen en circulariteit?
  8. Heeft het college andere eisen gesteld aan de afmetingen en bebouwing?

Effecten

  1. Hoe verandert deze uitbreiding de verkeerssituatie op de Veerstal? Hoe past deze uitbreiding binnen het Verkeerscirculatieplan (VCP)? Is hier op voorhand rekening mee gehouden?
  2. Hebben de voorgenomen uitbreidingen effect op de flora en fauna in het gebied, zowel tijdens de bouwfase als tijdens de operationele fase van de fabriek? Graag ontvangen wij het onderliggend ecologisch onderzoek.
  3. Wat is de verwachte toename in energieverbruik en CO2e uitstoot van Cargill nadat de uitbreiding van de fabriek in gebruik is genomen?

Milieu en waterlozing

Uit het milieurapport van Cargill uit 2022, dat wij hebben ontvangen naar aanleiding van eerder gestelde technische vragen (datum), blijkt dat Cargill in dat jaar 2.697.386 m³ afvalwater met gevaarlijke stoffen boven een PRTR-drempelwaarde heeft geloosd in het oppervlaktewater. In het rapport is een tabel opgenomen die aangeeft welke stoffen precies met het afvalwater in het oppervlaktewater worden geloosd. Helaas is deze tabel echter niet volledig te zien waardoor het niet duidelijk is om welke stoffen en hoeveelheden het gaat.

  1. Is het college ervan op de hoogte dat de tabel met stoffen in het afvalwater niet volledig zichtbaar is? Beschikt het college en de verantwoordelijke omgevingsdienst over de volledige cijfers van de stoffen die in 2022 zijn geloosd in het oppervlaktewater? Wij ontvangen deze gegevens graag nog na in een volledig overzicht.
  2. Daarnaast ontvangen wij graag het milieurapport van Cargill over 2023.
  3. Hoe verandert de geplande uitbreiding van Cargill hun lozing van afvalwater op het oppervlaktewater? Kan er worden toegelicht welke nieuwe stoffen door de uitbreiding van de bedrijfsvoering aan de lozingen worden toegevoegd en/of welke uit de bovengenoemde tabel in grotere hoeveelheden zullen worden geloosd?
  4. Welke milieuvergunning(en) heeft Cargill Gouda? Kunnen wij deze inzien?
  5. In het nieuws is er aandacht voor milieuvergunningen voor waterlozing die verouderd zijn en/of niet in overeenstemming zijn met Europese wet- en regelgeving. Hoe verhouden de milieuvergunningen van Cargill zich tot deze?



Interessant voor jou

Vervolg technische vragen: ganzen Gloriantplantsoen

Lees verder

Art. 39-vragen: studieplekken en benutting Chocoladefabriek

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer