Art. 39-vragen: Nood­opvang en arbeids­mi­granten


Indiendatum: 18 apr. 2025

Op 13 november 2024 is door de gemeenteraad een motie aangenomen tot verkenning positie van arbeidsmigranten. Aanvullend op de lopende verkenning heeft de fractie van Partij voor de Dieren conform art 39 de volgende schriftelijke vragen over de nachtopvang en de ondersteuning van arbeidsmigranten.

Noodopvang 

  1. Kan voor de maanden december, januari en februari een inschatting worden gemaakt van het aandeel arbeidsmigranten ten opzichte van andere gebruikers van de nachtopvang?

  2. Wordt er bij gebruikers van de nachtopvang geregistreerd of nagevraagd waar zij voor het laatst hebben gewerkt en wat de aanleiding is geweest voor hun dakloosheid? Waarom wordt dit wel of niet gedaan? Zo wel, kunnen de inzichten hiervan beschikbaar gemaakt worden? 

Verantwoordelijkheid bedrijfsleven 

Eén van onze fractieleden heeft enkele jaren geleden een Spaanse arbeidsmigrant geholpen die dakloos was geraakt en op station Gouda verbleef. Deze persoon werkte eerder bij Compaxo en kwam door het beëindigen van zijn werkcontract direct op straat terecht. Uiteindelijk is hij toen via onze bemiddeling naar de noodopvang in Rotterdam verwezen. 

  1. Is bij het college bekend of het bedrijf Compaxo tot de bedrijven behoort die arbeidsmigranten inzetten via uitzendbureaus?

  2. Heeft het college zicht op welke andere bedrijven in Gouda gebruik maken van arbeidsmigranten en met welke uitzendbureaus zij samenwerken? 

  3. Leveren Goudse bedrijven of de uitzendbureaus waar zij mee samenwerken een financiële bijdrage aan de nachtopvang? Zo ja, hoe groot is deze bijdrage? 

  4. Is het college ook van mening dat deze bedrijven een verantwoordelijkheid hebben om aan de nachtopvang bij te dragen? Zo nee, waarom niet? 

  5. Spreekt de gemeente Goudse bedrijven en hun uitzendpartners aan wanneer voormalige werknemers dakloos raken, en worden zij door het college aangespoord om verantwoordelijkheid te nemen? Zo nee, waarom niet?

  6. Over welke bevoegdheden beschikt de gemeente om bedrijven te verplichten maatregelen te nemen ter bescherming van arbeidsmigranten, bijvoorbeeld om te voorkomen dat zij bij beëindiging van hun contract direct hun huisvesting verliezen? 

Ondersteuning arbeidsmigranten 

In steden als Rotterdam en Utrecht worden dakloze arbeidsmigranten ondersteund door een organisatie als BARKA. Er is in zes steden een proef gedaan waarbij de migranten wordt gevraagd of zij liever (geheel vrijwillig) terugwillen naar hun land en familie. Daar blijken relatief veel arbeidsmigranten op straat gebruik van te maken, om zo verdere verslechtering van hun fysieke en geestelijke gezondheid te voorkomen. 

  1. Is het college bekend met deze werkwijze, en wordt overwogen om ook in Gouda een vergelijkbare aanpak te introduceren? 

  2. Welke andere maatregelen gaat het college nemen om arbeidsmigranten te ondersteunen en hun positie te verbeteren? 

Ondergetekende verzoekt om een schriftelijke beantwoording op bovenstaande vragen binnen dertig dagen na dagtekening.

Ingediend door:
Corina Kerkmans – Partij voor de Dieren

Foto: Naomi August