Partij voor de Dieren opnieuw in verweer tegen vuurwerk


27 december 2016



Ook voor de afgelopen jaarwisseling was er nog steeds geen landelijk verbod op vuurwerk ingesteld.
Het geld dat vuurwerk oplevert, ook aan belastingen, lijkt voor de politiek nog altijd belangrijker dan de prijs die mens en dier betalen voor deze uit de hand gelopen ‘traditie’. Dus zal Oud en Nieuw voor velen van ons opnieuw een moment zijn waarop we voor de zekerheid maar binnen blijven. Want legaal particulier vuurwerk veroorzaakt veel schade, onrust en ongelukken, ook bij ‘normaal afsteken’.

De natuur leidt er eveneens onder; vogels vliegen van hot naar her in vergeefse pogingen om het knallen te ontvluchten. Volgens deskundigen geeft dat, tot overmaat van ramp, een extra risico op verspreiding van het vogelgriepvirus dat ook in de omgeving van Gouda al tot het 'ruimen' van vele tienduizenden dieren heeft geleid.

De Partij voor de Dieren Gouda is daarom ook rond deze jaarwisseling in actie gekomen voor mens, dier en natuur.
Inwoners van Gouda konden in decem en begin januari laten weten welke zones zij in de stad 'vuurwerkvrij' willen. Deze enquuête is inmiddels gesloten. De resultaten zullen later worden aangeboden aan de burgemeester.

Gemeenten kunnen vuurwerk nog altijd niet algeheel verbieden. Maar gemeenten kunnen wel ‘vuurwerkvrije zones’ instellen om mens en dier beter te beschermen. Ook het Goudse college van Burgemeester en Wethouders heeft daar de bevoegdheid toe. Echter, de ambitie ontbreekt ook al heeft de burgemeester gezegd de vervuiling en gevaren van vuurwerk te onderkennen en daar veel zorgen over te hebben.

Op 10 februari 2016 ontving de Burgemeester via Partij voor de Dieren Gouda maar liefst 66 verzoeken tot het vuurwerkvrij maken van hun straat, buurt of wijk. (Zie het rapport met de resultaten zoals destijds aangeboden aan de burgemeeter.)
Het teleurstellende antwoord volgde in april: ‘de gemeente gaat geen zones instellen, want er is bij de aanvragen sprake is van verspreid gebied’. Dit ondanks het stijgend aantal klachten, de kosten die de burger elk jaar indirect via de belastingen en verzekeringspremies betaalt, de gewonden en de gevolgen voor de gezondheid van mensen, dieren en onze natuur.

Daarom gaan wij door om van Oud en Nieuw weer een feest te maken. Met vuurwerk. Maar dan in handen van experts. Met duurzaam vuurwerk, zonder zware metalen en gifstoffen die onze bodem vergiftigen. Een centrale vuurwerkshow als ontmoetingsplaats in onze stad om elkaar een mooi nieuw jaar te wensen (bijvoorbeeld op het terrein van Koudasfalt). Waardoor ook hulpdiensten hopelijk veel minder belast worden. En de ziekenhuizen. Kortom, in plaats van een ‘kick’ voor een kleine groep mensen, kan het weer genieten worden voor velen.

Al was het, wat ons betreft beter geweest als er de afgelopen jaarwisseling een algeheel landelijk verbod was ingesteld.


De enquête is inmiddels afgeloten. Nog hartelijk dank voor uw bijdrage.

Gerelateerd nieuws

Vragen over gebruik van dieren bij Kaarsjesavond

De fractie van de Partij voor de Dieren heeft aan het College van B&W vragen gesteld over het gebruik van dieren tijdens '...

Lees verder

Partij voor de Dieren helpt Voedselbank Gouda

Donderdag 26 januari hebben we de Voedselbank Gouda geholpen bij het klaarmaken van pakketten. Want door zelf mee te draaien ...

Lees verder