Bijdrage PvdD Algemene Beschouwingen
Op 6 november sprak fractievoorzitter Wouter Kraidy onderstaande woorden uit tijdens zijn bijdrage over de Algemene Beschouwingen. Bekijk hier hoe Wouter zijn bijdrage uitspreekt tijdens de raadsvergadering.
Bijdrage Partij voor de Dieren – Programmabegroting 2024
Voorzitter, wie telt er mee? Het is een vraag waar wij ons deze raadsperiode mee bezig houden tijdens het onderwerp inclusie. En dat is een belangrijk onderwerp, omdat het ons helpt licht te werpen op groepen die vaak over het hoofd worden gezien. Groepen die niet worden gezien of gehoord wanneer er keuzes worden gemaakt die ook betrekking hebben op hun leven. Daarmee betekent inclusie niet alleen het niet-buitensluiten van een ander, maar ook de positie van een ander begrijpen, je kunnen inleven in een ander en diens belangen meewegen in de keuzes die je maakt. En voorzitter, je kunnen verplaatsen in een ander vinden we vaak lastig. Zeker wanneer een ander niet op je lijkt, zich anders gedraagt en niet dezelfde taal spreekt. Al helemaal wanneer de ander schubben, snorharen, veren of stekeltjes heeft.
Woorden doen er toe. Zij geven vorm aan onze relatie tot anderen en onze omgeving. Woorden hebben namelijk de kracht om begrip op te brengen voor een ander of de potentie om anderen buiten te sluiten. Het gebruik van inclusieve taal is daarom belangrijk. Hebben we het bijvoorbeeld over zwakkeren of over kwetsbaren? Hebben we het over slaven of tot slaaf gemaakten? En hebben we het over ongedierte of over medebewoners?
De kracht die woorden hebben word prachtig omschreven in een boek van Robin Kimmerer dat ik deze zomer las. Zo vertelt deze professor hoe inheemse volkeren in Amerika de levende wereld omschrijven met werkwoorden in plaats van zelfstandig naamwoorden. Zij spreken bijvoorbeeld niet van een boom, een rivier of een hert, maar ‘het zijn van een boom’, ‘het zijn van een rivier’ of ‘het zijn van een hert’. En voorzitter, door dit zo te duiden is het leven niet beperkt tot één wezen zelf, maar betrekt het eigenlijk alles wat datgene leven geeft. Zo omvat ‘het zijn van een boom’ niet alleen de boom zelf, maar ook elk dier, insect en de schimmels in de bodem waarmee en waardoor de boom leeft. Het maakt bewust dat leven niet opzichzelfstaand is, maar onlosmakelijk verbonden is met elkaar.
Voorzitter, waarom tellen dieren dan nu niet mee? Omdat we dat bepalen op basis van uiterlijke kenmerken of intelligentie? Of ook, op basis van leed dat wordt ervaren door uitsluiting. Want ook dieren voelen pijn, spreken een taal, sluiten vriendschappen en kunnen rouwen. Het miskennen van deze realiteit maakt dat mensen is staat zijn om levende wezens te reduceren tot object of product dat op industriële wijze mag worden gebruikt voor economisch gewin of mag worden gedood op grote schaal. Zo slacht en verwerkt Compaxo 31500 biggen per week. Dat is het equivalent van de inwoners van Gouda elke 17 dagen. En zo wordt er ook door hengelen in de Goudse wateren onnodig leed aangedaan aan vissen voor plezier, niet in het minste door het gebruik van weerhaken en vergiftiging van de wateren met lood.
Voorzitter, de kracht van woorden zit in het erkennen van juist ook die realiteit. En het erkennen van dat leven in onze stad betekent niet alleen zorgdragen voor het individu, maar ook voor diens leefomgeving. Om die reden is het belangrijk om de belangen van onze dierlijke medebewoners mee te wegen in beleidsplannen, zeker wanneer deze betrekking hebben op hun leefomgeving.
De dieren hebben nog geen plek in de begroting, vandaar dat de Partij voor de Dieren hier nu de aandacht op wil vestigen. Wij zijn dan ook enthousiast dat het college in het voorjaar met een voorstel voor het dierenwelzijnsbeleid komt. In de voorbereiding voor het aanstaande beleid zijn wij wel benieuwd of het college nog voornemens is om een expert-bijeenkomst te organiseren met de raad om zich goed te laten informeren over de realiteit van dieren. Ook hopen we dat het welzijn van dieren wordt meegenomen op andere beleidsterreinen; hoe kijkt het college er naar om een aanpak dierenmishandeling mee te nemen in de aanpak tegen huiselijk geweld? Daarnaast krijgen wij signalen dat de capaciteit bij de dierenambulance te kort schiet, met alle gevolgen van dien voor de dieren. Ook de duiventil worstelt en heeft te weinig plek voor de duivenpopulatie in Gouda. Hoe kijkt het college naar het openen van een tweede duiventil? En is het college bereid om deze twee organisaties verder te ondersteunen zodat zij goed hun taken kunnen verrichten? Tevens hebben wij tijdens de kadernota gepleit voor ondersteuning van inwoners die de dierenartskosten niet kunnen dragen. Partij voor de Dieren is benieuwd wat de status is van het voorstel om deze kosten op te nemen in het armoedebeleid?
En voorzitter, ik sluit af. Gelukkig neemt de gemeente haar wettelijke taak tot het beschermen van dieren steeds serieuzer. Zo wordt er meer rekening gehouden met gebouwgebonden-soorten en wordt er vaker niet gemaaid tijdens het broedseizoen. Voor sommigen lijken dit wellicht kleine en onbelangrijke maatregelen, maar voor onze medebewoners is het van levensbelang. Net als dat zij dat zijn voor ons. En daarmee is deze bijdrage niet alleen over dieren, maar een ode aan de aarde en al het moois dat onze bescherming verdient.
Dank u wel.
Foto: Alexas Photos
Wij staan voor:
Gerelateerd nieuws
Centrale eindejaars lasershow
In 2022 heeft de gemeente een voorstel van de Partij voor de Dieren aangenomen om toe te werken naar een vuurwerkvrij Gouda. ...
Lees verderVergroenen van schoolpleinen
De Partij voor de Dieren zet zich al jaren in voor het vergroenen van de schoolpleinen in Gouda. Eerder is er een voorstel va...
Lees verder