Bijdrage PvdD begroting 2015 Gouda
Voorzitter,
‘Probeer je geld maar eens te tellen wanneer je je adem moet inhouden’. Aan deze uitspraak moest ik weer denken, toen wij de Goudse Programmabegroting doorgespit en gelezen hadden. Want oh oh oh, wat staren we ons blind op geld. Terwijl geld slechts een ruilmiddel is waarvan we altijd zelf bepalen hoe we het uitgeven, maar inmiddels is het onze heer en meester geworden. We moeten stoppen met geloven dat geld het ware geluk is.
Want onze ecologische schuld is inmiddels tien keer hoger dan de financiële. Al in de tweede helft van augustus dit jaar hadden we de natuurlijke hulpbronnen van de aarde verbruikt en zijn we een lening aangegaan op de hulpbronnen van volgend jaar en onze volgende generaties. Een leefwijze waar ook Gouda aan mee doet. Want helaas moeten we constateren dat Gouda gewoon doorgaat op basis van de ‘plofeconomie’, waarbij ongelimiteerde groei de heilige graal voor onze inwoners is. Het heilige geloof in de vrije markt maakt blind voor wat er allemaal gaande is en welke prijs we betalen voor datzelfde blinde geloof in die vrije markt. Die prijs wordt bovendien vooral betaald door dieren, ouderen, zieken, mensen met een beperking, natuur en milieu, mensen zonder werk en zo kan ik nog wel even doorgaan. De kwetsbaren in onze maatschappij.
Het coalitieakkoord Gouda daagt uit heeft het over ‘innovatief burgerschap’. Wijkteams moeten verdwijnen, want ze voldoen in deze tijden waarin we steeds meer van ‘de eigen kracht’ gaan vragen niet meer. Gouda gaat innovatiever communiceren. Gouda wil ambitieus en innovatief zijn daar waar het de sociale transities betreft en gaat het uiterste vragen van de eigen kracht van haar inwoners.
En als we dan kijken naar het programma ‘Economie en Stadsmarketing’, dan is er hééééélemaal niets nieuws onder de zon. Dan wordt er helemaal niet uitgedaagd en blijken bedrijven de werkelijk hulpbehoevenden van deze stad te zijn. De stadsmarketing krijgt een blanco cheque aangeboden, terwijl al bij de Kadernota niet kon worden duidelijk gemaakt welke inwoners van Gouda nou eigenlijk van de effecten van die stadsmarketing gaan profiteren.
Gouda gaat werken aan het verlichten van regeldruk, waarbij in het programma ‘Gouda onderneemt’ staat vermeld: ‘Ruimte is een belangrijke voorwaarde voor groei van bedrijfsleven. Fysieke ruimte, maar ook bv. milieuruimte en flexibele regels (…)’. Kortom, als het bedrijfsleven maar de ruimte krijgt en kan door kan gaan met groeien, groeien, groeien dan komt het allemaal goed in Gouda. Wat een simplistische gedachte..
En het is vanuit ons uitgangspunt mededogen dat ik ook een licht heb laten schijnen op deze begroting. Mededogen betekent niet verbieden. Mededogen betekent dat je het leven, de integriteit, de belangen en mogelijkheden van anderen in ogenschouw neemt, daar compassie mee hebt. En daar rekening mee houdt. Mededogen is in deze begroting ver te zoeken: niet voor dieren (zij worden niet eens vermeld), kwetsbare groepen zoals ouderen en mensen met een beperking, natuur en milieu. Nee, nieuwe Gouwenaars met veel in de buidel moeten er komen, ik citeer: ‘…. En maakt de stad aantrekkelijker voor koopkrachtige nieuwe bewoners en daarmee ook voor bedrijven’. Maar wat echt het verschil maakt is leefkwaliteit. Een stad waarbij je niet als een wandelende geldzak wordt gezien, of als een lastige, lege broekzak, maar een stad waarin de gemeente zorg draagt voor ál haar bewoners, haar groen, milieu en haar dieren. Allemaal en de één nooit ten koste van de ander.
En dat is ook mogelijk, want ik citeer uit de monden van het Goudse bedrijfsleven zelf uit het programma ‘Gouda Onderneemt’. Met het hiernavolgende uitgangspunt liggen er wel kansen om met elkaar een bloeiende stad te creëren, waarbij duurzaamheid geen dun laagje greenwashing is en het liberale gedachtengoed van John Stuart Mill weer recht wordt gedaan: Veel mensen denken dat een duurzame ontwikkeling alleen over het milieu gaat, maar het begrip is breder. Naast ecologische ontwikkelingen zijn economische en sociale ontwikkelingen van belang voor een duurzame samenleving. Bovendien gaat het niet alleen over de impact van ons gedrag op het hier en nu, maar ook over de impact op mensen die elders of later zullen leven. Een ontwikkeling kan alleen duurzaam zijn als wij onze kwaliteit van leven op een zodanige manier vormgeven, zodat het welzijn van anderen niet wordt aangetast.
En met deze wijze woorden als inspiratie zullen wij een aantal moties en amendementen overwegen over [onder voorbehoud]:
- Eerlijk bankieren
- De subsidieregels voor Sterevenementen, in het kader van dierenwelzijn en milieu.
- Ondernemersklimaat verbeteren met het oog op duurzame activiteiten.
- Het moderniseren van de Marktverordening met het oog op regionale en biologische bedrijven.
Dank u wel.
Interessant voor jou
Herbestemming voormalige PWA kazerne
Lees verderBijdrage aan PWA-debat, 4 maart 2015
Lees verder