Tech­nische vragen over Weide­vogels


Indiendatum: mrt. 2016

Onderwerp: Weidevogels in Gouda

INLEIDING

Met weidevogels gaat het niet goed in Nederland. Onze nationale vogel, de grutto, heeft in 2015 opnieuw te weinig nakomelingen voortgebracht en de soort loopt het gevaar uit te sterven. Terwijl ruim 90% van alle grutto’s in de wereld in Nederland broedt. De nieuwe staatssecretaris van Landbouw heeft in december 2015 erkend dat het slecht gaat met de weidevogels in ons land en heeft daar extra geld voor vrijgemaakt. Tevens is het inmiddels duidelijk dat voor ganzen (diverse soorten) niet zozeer meer bescherming en diervriendelijke beheersing het uitgangspunt vormt, maar het met de kogel en gas bestrijden van het dier. Zelfs inmiddels in samenwerking met jachtorganisaties uit de Verenigde Staten, waarbij buitenlandse jagers –puur voor het eigen plezier- de dieren komen afschieten. Aanleiding voor de Partij voor de Dieren Gouda om de volgende vragen te stellen over de stand van zaken met betrekking van het beleid voor weidevogels in Gouda, in ieder geval voor de gebieden Oostpolder, het Goudse Hout, Stolwijkersluis, het Steinse Groen en het compensatiegebied voor Westergouwe. Tevens vragen wij ons af of in de Nieuwe Regio er wel beleid is dat is gericht op de verbetering van de omstandigheden voor weidevogels

VRAGEN

Oostpolder

  • a. Klopt het dat Oostpolder beschermd weidevogelgebied vormt en sinds wanneer is de Oostpolder weidevogelgebied in Gouda?
  • b. Kunt u aangeven welk deel van de oppervlakte en welke delen precies zijn aangewezen als weidevogelgebied?
  • c. Hoeveel weidevogels hebben er in de periode 2005 – 2015 gebroed en welke soorten?
  • d. Wat zijn de ambities voor de Oostpolder: bijvoorbeeld het aantal hoeveel broedparen en van welke vogels? Ten opzichte van welk jaar? Worden die ambities gehaald? Waarom wel/niet?
  • e. Hoe is de bemaling van de Oostpolder: is deze geschikt voor weidevogels op de gebieden die zijn aangewezen als weidevogelgebied?
  • f. Vinden er activiteiten plaats die in strijd zijn met een goede weidevogelstand? Denk aan de lichten van de voetbalvereniging, het uitlaten van honden, wandelaars, zwanendrifterij, agrarische activiteiten etc.
  • g. Er zijn meldingen van grazende en broedende ganzen in de Oostpolder. Hoe wordt er met deze dieren omgegaan? Vindt er (illegale) jacht plaats?
  • h. Vindt er jacht op zwanen plaats?

‘Compensatiegebied’ Westergouwe

  • a. Welk gebied is er aangewezen voor compensatie voor de bouw van Westergouwe?
  • b. Kunt u aangeven hoe groot het oppervlakte is dat is aangewezen als weidevogelgebied? Hoe verhoudt zich dat tot de oppervlakte die verloren is gegaan bij Westergouwe?
  • c. Hoeveel weidevogels hebben er in de periode 2005 – 2015 gebroed en welke soorten?
  • d. Wat zijn de ambities voor het gebied: bijvoorbeeld het aantal hoeveel broedparen en van welke vogels? Ten opzichte van welk jaar? Worden die ambities gehaald? Waarom wel/niet?
  • e. Hoe is de bemaling van het gebied: is deze geschikt voor weidevogels?
  • f. Vinden er activiteiten plaats die in strijd zijn met een goede weidevogelstand? Denk aan verlichting, het uitlaten van honden, wandelaars, zwanendrifterij, agrarische activiteiten etc.
  • g. Zijn er meldingen van grazende en broedende ganzen? Hoe wordt er met deze dieren omgegaan? Vindt er (illegale) jacht plaats?
  • h. Vindt er jacht op zwanen plaats?
  • i. Hoeveel vogels broedden indertijd in Westergouwe en hoeveel broeden er in het compensatiegebied?

Stolwijkersluis

  • a. Kunt u aangeven of er weidevogels broeden in dit gebied? Is er speciaal beleid voor dit gebied en waarom wel of niet?
  • b. Kunt u aangeven welke invloed de aanleg van de provinciale weg heeft gehad op het aantal weidevogels en broedgevallen?
  • c. Vinden er activiteiten plaats die in strijd zijn met een goede weidevogelstand? Denk aan de bemaling van het gebied, eventuele belichting, het uitlaten van honden, wandelaars, zwanendrifterij, agrarische activiteiten etc.
  • d. Er zijn meldingen van grazende ganzen in Stolwijkersluis. Hoe wordt er met deze dieren omgegaan? Vindt er (illegale) jacht plaats?
  • e. Vindt er jacht op zwanen plaats?

Goudse Hout

  • a. Kunt u aangeven of er weidevogels broeden in dit gebied?
  • b. Vinden er activiteiten plaats die in strijd zijn met een goede weidevogelstand? Denk aan de bemaling van het gebied, eventuele belichting, het uitlaten van honden, wandelaars, zwanendrifterij, agrarische activiteiten etc.
  • c. Is er sprake van grazende ganzen en/of broedende in het Goudse Hout. Hoe wordt er met deze dieren omgegaan? Vindt er (illegale) jacht plaats?
  • d. Vindt er jacht op zwanen plaats?

Steinse Groen

  • a. Kunt u aangeven of er weidevogels broeden in dit gebied? Is er speciaal beleid voor dit gebied en waarom wel of niet?
  • b. Vinden er activiteiten plaats die in strijd zijn met een goede weidevogelstand? Denk aan de bemaling van het gebied, eventuele belichting, het uitlaten van honden, wandelaars, zwanendrifterij, agrarische activiteiten etc.
  • c. Is er sprake van grazende en/of broedende ganzen in het Steinse Groen? Hoe wordt er met deze dieren omgegaan? Vindt er (illegale) jacht plaats?
  • d. Vindt er jacht op zwanen plaats?
  • e. Klopt het dat het hier een (onderdeel van) Natura 2000 gebied betreft? Heeft dit gebied volwaardige aansluitingen zodat het inderdaad tot de EHS behoort?

Zijn er andere gebieden in Gouda waar weidevogels broeden?

  • a. Zo ja, welke en kunt hiervoor de vragen zoals onder 4 beantwoorden?

Nieuwe Regio

  • a. Hoe gaat het met de weidevogelstand in de Nieuwe Regio?
  • b. Is er beleid in de Nieuwe Regio voor het verbeteren van de omstandigheden van weidevogels? Waarom wel of niet?
  • c. Is er sprake van grazende en/of broedende ganzen in gebieden van de Nieuwe Regio? Hoe wordt er met deze dieren omgegaan? Vindt er (illegale) jacht plaats?
  • d. Vindt er jacht op zwanen plaats?

Ten aanzien van alle genoemde gebieden

  • a. Zijn er experts, biologen of andere organisaties die ingezet worden in de gebieden voor de flora en fauna en in dit geval specifiek voor de weidevogels. Zo ja, welke?
  • b. Wat zijn hun bevindingen over het broedsucces van de vogels en welke veranderingen zijn nodig om dit broedsucces te bevorderen?
  • c. Wat zijn de plichten van de gemeente voor de bescherming van weidevogels?
  • d. Welk beleid voert de Groenalliantie met betrekking tot weidevogels en ganzen in haar gebieden? En vindt er jacht in de gebieden plaats?

Indiendatum: mrt. 2016
Antwoorddatum: 21 mrt. 2016

Geachte raadsleden

Namens de wethouder stuur ik u een afschrift van de antwoorden op de vragen zoals gesteld door de pvdd

De vragen en antwoorden worden in ibabs onder overige vragen geplaatst

Met vr gr Jacoline

Oostpolder:

In de Oostpolder gaat het om de kavels die in beheer zijn gegeven bij de Groenalliantie; deze kavels liggen ongeveer naast het spoor en worden in het broedseizoen (maart t/m juni) afgesloten voor recreanten. De inventarisatie door KNNV en IVN op verzoek van gemeente Gouda heeft de volgende gegevens opgeleverd:

2014 Grutto 5 territoria/geen broedsucces, Kievit 5 territoria/4 keer broedsucces, Scholekster 3 territoria/1 keer broedsucces, Tureluur 3 territoria/1 keer broedsucces, Slobeend 1 territorium/geen broedsucces

2015 Grutto 3 territoria/2 keer broedsucces, Kievit 6 territoria/3 keer broedsucces, Scholekster 4 territoria/geen broedsucces, Tureluur 4 territoria/2 keer broedsucces, Slobeend 1 territorium/geen broedsucces

Op basis van deze tellingen (SOVON methode) wordt het gebied als goed weidevogelgebied benoemd, weliswaar klein maar met een relatief goede bezetting. Er wordt dit jaar conform afspraak nog geteld.

Voor zover ons bekend, wordt er niet gejaagd in de Oostpolder.

Compensatiegebied Westergouwe:

Bij het 2e ijkmoment in 2015 zijn hierover ook vragen van de PvdD beantwoord; Voor de weidevogels is een compensatiegebied van 10 Ha in de Hoekse Waard gekocht en ingericht. Dit terrein, grenzend aan bestaand weidevogelgebied is gerealiseerd door een samenwerking tussen Projectbureau Westergouwe, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer, als toekomstig eigenaar en beheerder. Vanuit Gouda houden wij ons niet bezig met tellingen in de Hoekse Waard. Ik raad u aan voor nadere informatie bij de beheerder Staatsbosbeheer hierover gegevens op te vragen.

Stolwijkersluis:

De grond is begrensd in het Natuurbeheerplan Zuid-Holland van de provincie. De gedachte achter het plan is om vanuit Gouda een gebied in te richten als “natuurportaal” naar het natuurgebied in de Krimpenerwaard. De natuurdoelen voor dit gebied zijn kruidenrijk grasland en weidevogelgrasland, met natuurvriendelijke oevers. In het gebied is recreatief medegebruik mogelijk in de vorm van een ( reeds gerealiseerd) fietspad en er zal een wandelroute worden aangelegd met een trekpontje en bruggen die de verschillende percelen met elkaar verbinden. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor kanovaren.

Wij hebben geen gegevens over het voorkomen van aantallen weidevogels in het verleden. Wij weten dus ook niet of er minder weidevogels voorkomen als gevolg van de aanleg van de ZWR. Voor zover ons bekend, wordt er niet gejaagd in het gebied.

Goudse Hout:

Dit gebied is eveneens in beheer gegeven bij de Groenalliantie. Wij weten niet of er weidevogels broeden; mocht dat zo zijn dan is het vooral aan de rustigere oostzijde. Maar daar vinden weidevogels een veel beter en groter gebied vlakbij aan de andere zijde van de Willenskade in het N2000 gebied langs de Twaalfmorgen. Ik raad u aan voor nadere informatie bij de beheerder hierover gegevens op te vragen. De Goudse Hout heeft een recreatieve functie en wordt goed als zodanig gebruikt. Er zijn ook zeker natuurwaarden aanwezig. Er komen ganzen voor in het gebied; ons is niet bekend of zij er ook broeden. Er zitten zwanen, zowel van de v.m. zwanendrifter als volledig wilde zwanen. Het zwanendriften is gestopt zoals u wellicht bekend is. Voor zover ons bekend, wordt er niet gejaagd in het gebied.

Steinse Groen:

Het gebied heeft een recreatieve functie en wordt goed als zodanig gebruikt. Er zijn ook zeker natuurwaarden aanwezig, maar die hebben meer met de flora te maken. Het gebied is waarschijnlijk te klein en intensief gebruikt om hier weidevogels te mogen verwachten. Die vinden een veel beter en groter gebied vlakbij aan de andere zijde van het spoor in het N2000 gebied langs de Twaalfmorgen. Een deel van het gebied gaat mogelijk een functie vervullen als verbinding in het Natuur Netwerk Nederland, maar wordt dan ingericht voor de doelsoorten otter en bever. Hierover is het gesprek gaande met provincie Zuid Holland. De raad wordt hierover geïnformeerd wanneer er meer duidelijkheid ontstaat over deze ontwikkeling. Er wordt niet gejaagd in het gebied.

Er zijn geen andere gebieden waar weidevogels te verwachten zijn in Gouda.
De Nieuwe Regio:

Het voert hier te ver om dit voor de hele regio uit te zoeken. Via onze deelname aan de Stuurgroep Gouwe Wiericke en via onze contacten met de Krimpenerwaard weten wij dat er volop aandacht en zorg is voor behoud van weidevogels in de regio; daar wordt ook rekening mee gehouden bij ontwikkeling van natuurgebieden en van particulier natuurbeheer.

T.a.v. alle gebieden:

De antwoorden zijn te vinden bij de vragen hierboven. De eigenaar/beheerder van een gebied moet het broeden van weidevogels in een daarvoor aangewezen gebied mogelijk houden/maken; dit is met name voor de Oostpolder aan de orde.

Met vriendelijke groeten,

Hilde Niezen

Interessant voor jou

Technische vragen over vuurwerk (2015-2016)

Lees verder

Artikel 38 vragen over Strooizout

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer