Artikel 38 vragen over vergoedingen gescheiden inzameling van plastic
Indiendatum: sep. 2014
Artikel 38 vragen naar aanleiding van college besluit ten aanzien van afgesproken vergoedingen gescheiden inzameling van plastic (antwoord op VNG-enquete)
Geacht college
In de besluitenlijst van het college van 9 september 2014 wordt geïnformeerd over het besluit van het college, dat niet wordt ingestemd met de door VNG, het ministerie van I&M en Nedvang afgesproken vergoedingen inzake het gescheiden ophalen van plastic afval.
De partij voor de Dieren Gouda vindt dit een zorgelijk standpunt en heeft hierover de volgende vragen:
- Waarom stemt het college niet in met de afgesproken vergoeding?
- Heeft het college een alternatief aangedragen aan de VNG, en zo ja wat is dat alternatief? Zo nee, is dat omdat het college geen alternatief heeft of deze niet wilde meedelen?
- Welk visie voert het college ten aanzien van de nut en noodzaak van het gescheiden ophalen van plastic?
- Wat is het gemeentelijk beleid dat de inwoners van Gouda van dit college kunnen verwachten ten aanzien van het gescheiden ophalen van afval in het algemeen en plastic in het bijzonder?
- Komt het gescheiden ophalen van plastic door het genomen besluit in gevaar in onze gemeente?
Zo ja, waarom wel en welke oplossing draagt het college dan aan om gescheiden ophalen te garanderen?
Zo nee, waarom niet? - 6. Is dit besluit aanleiding voor het college om het plastic gebruik in Gouda terug te gaan dringen?
Namens de fractie van de Partij voor de Dieren,
Met vriendelijke groet,
Corina Kerkmans
Fractievoorzitter Partij voor de Dieren Gouda
Indiendatum:
sep. 2014
Antwoorddatum: 22 sep. 2014
Geachte mevrouw Kerkmans
U heeft artikel 38 vragen gesteld over de inzameling van plastic afval die wij als volgt beantwoorden.
1. Waarom stemt het college niet in met de afgesproken vergoeding?
Antwoord: De vergoeding is niet voldoende om de inzamelkosten van plastic te dekken. Dat betekent dat de inwoners van Gouda hiervoor zullen moeten bijbetalen. Dat is naar het oordeel van het college niet in overeenstemming met het uitgangspunt van de producentenverantwoordelijkheid.
2. Heeft het college een alternatief aangedragen aan de VNG, en zo ja wat is dat alternatief? Zo nee, is dat omdat het college geen alternatief heeft of deze niet wilde meedelen?
Antwoord: Nee.
Het gaat hier om een raadpleging van alle leden van de VNG. Inmiddels duidelijk geworden dat een meerderheid van de gemeenten heeft ingestemd met de afgesproken vergoedingen. Het college beraadt zich op mogelijkheden om stijging van de afvalstoffenheffing te voorkomen of beperken.
3. Welke visie voert het college ten aanzien van de nut en noodzaak van het gescheiden ophalen van plastic?
Antwoord: Het college onderschrijft het belang van gescheiden inzameling van afval voor een duurzame samenleving. Gescheiden inzamelen van afval draagt bij aan een duurzame gemeente en dat is één van de speerpunten in het coalitieakkoord.
4. Wat is het gemeentelijk beleid dat de inwoners van Gouda van dit college kunnen verwachten ten aanzien van het gescheiden ophalen van afval in het algemeen en plastic in het bijzonder?
Antwoord: Het college biedt de Goudse inwoner alle voorzieningen die voor het scheiden van plastic, papier, glas en groente, fruit- en tuinafval. In september is een proef geëindigd in de Heesterbuurt met het zogenaamd omgekeerd inzamelen. Dit heeft ruim twee keer zoveel plastic opgeleverd. In het coalitieakkoord is opgenomen dat dit wordt ingevoerd in Gouda waar dit kan. Het college onderzoekt op dit moment de mogelijkheden daarvoor waaronder ook de kosten die dit met zich meebrengt.
5. Komt het gescheiden ophalen van plastic door het genomen besluit in gevaar in onze gemeente? Zo ja, waarom wel en welke oplossing draagt het college dan aan om gescheiden ophalen te garanderen? Zo nee, waarom niet?
Antwoord: De gescheiden inzameling van plastic komt niet in gevaar. Zie ook het antwoord op vraag 3. Daarnaast is de gemeente ook wettelijk verplicht om plastic gescheiden in te zamelen.
6. Is dit besluit aanleiding voor het college om het plastic gebruik in Gouda terug te gaan dringen?
Antwoord: Nee.
Terugdringen van het gebruik van plastic is niet het doel van de gemeente Gouda. Plastic in het huishoudelijk afval wordt steeds minder gezien als afval en steeds meer als grondstof voor nieuwe producten. Dit past binnen de ontwikkeling naar de zogenaamde circulaire economie waarbij herbruikbaarheid van producten en grondstoffen wordt gemaximaliseerd en vernietiging of storten geminimaliseerd.
In deze keten van grondstoffen heeft de gemeente de verantwoordelijkheid voor de gescheiden inzameling van huishoudelijk afval en dit door te geven aan een verwerker die plastic (maar ook bijvoorbeeld papier, glas of groente,- fruit- en tuinafval) omzet in grondstoffen voor nieuwe producten.
Met vriendelijke groet, Burgemeester en wethouders van Gouda.
De secretaris, De burgemeester,
Loes Bakker Milo Schoenmaker
Interessant voor jou
Artikel 38 vragen van SP en PvdD naar aanleiding van het verschijnen van veeneilanden in de Goudse omgeving.
Lees verder