Tech­nische vragen over plastic afval in het Goudse water


Indiendatum: sep. 2015

In juni 2015 heeft tijdens de ‘zero plastic week’ onder leiding van Greenpeace een actie plaatsgevonden om de Goudse grachten schoon te maken. Dit viel samen met de Goudse Havendagen en is in goede samenwerking met Cyclus verlopen. Vrijwilligers hebben met kano’s de Fluwelensingel, Kattensingel en het water tussen de Hoge en Lage Gouwe schoongemaakt. Tevens is er aan de oevers vuil schoongemaakt.

In een periode van ongeveer 4 uur is er voor ruim 140 kilo aan vuil opgehaald. Exclusief een fiets en brandblusser, inclusief een volle sporttas. Dit vuil is door Cyclus verwerkt.

De Partij voor de Dieren in Gouda heeft ook meegedaan aan de actie en uit ervaring kan worden gezegd dat uit de gracht stukjes plastic, papiertjes, plastic flesjes en lege blikjes zijn opgediept. Al dat ‘losse spul’ leverde dus in een paar uur tijd de genoemde 140 kilo op.

Mede naar aanleiding van deze ervaring hebben wij de volgende vragen:

  • Klopt het dat voor de Havendagen de Goudse grachten een aantal dagen daarvoor in opdracht van de gemeente waren schoongemaakt?
  • Wat vindt het college van een dergelijke hoeveelheid afval die door de vrijwilligers van Greenpeace is opgepikt? Zeker als het klopt dat de grachten al ‘extra’ waren schoongemaakt?
  • Welk verband legt u tussen de zgn. plastic soep in zee , waarover u al eerder heeft opgemerkt dat een zorgelijk feit te vinden, en de staat van schoonmaak in onze eigen grachten? Vindt u dat verband acceptabel?
  • Klopt het dat het Waterschap Rijnland verantwoordelijk is voor het schoonhouden van onze grachten, maar dat de gemeente Gouda een financiële vergoeding ontvangt en dus de werkzaamheden zijn gedelegeerd? Aan wie zijn deze gedelegeerd?
  • Klopt het ook dat de boot die voor het schoonmaken van de grachten bestemd is, niet wordt gebruikt? Als dat klopt, waarom laat het college dat toe?
  • Klopt het dat Cyclus verantwoordelijk is voor andere wateren? Wat is het niveau van onderhoud die daarover is afgesproken? Wordt dit niveau ook gehaald?
  • Hoe is het gesteld met het schoonmaken van onze grachten? Hoe vaak gebeurt het? Wat zijn de hoeveelheden die per keer of per tijdsperiode worden opgehaald? Wat vindt het college van die cijfers?
  • Welk beleid hanteert het college ten aanzien van het schoonhouden van onze grachten en andere wateren, kunnen we deze informatie ontvangen, evenals evaluaties en op welk moment worden er eventueel nieuw beleid en doelstellingen geformuleerd?

Indiendatum: sep. 2015
Antwoorddatum: 21 sep. 2015

De antwoorden vindt u hier.

Interessant voor jou

Artikel 38 vragen over Klimaatdoelstellingen Gouda

Lees verder

Artikel 38 vragen over vuurwerk

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer