PvdD stelt vragen over eenden voeren


26 juni 2019


Het voeren van grote hoeveelheden brood aan eenden, ganzen, zwanen of andere watervogels is niet alleen zeer slecht is voor de gezondheid van de dieren zelf, maar ook voor de waterkwaliteit.
Broodresten in (opwarmend) water zorgen als gevolg van verrijking voor allerlei problemen, zoals voor blauwalg
en bv botulisme-bacteriƫn die giftige stoffen afscheiden die niet alleen dodelijk zijn voor vissen en andere waterdieren maar ook gevaarlijk zijn voor mensen.

De Partij voor de Dieren Gouda heeft diverse malen klachten ontvangen dat er (extreem) veel brood wordt gevoerd bij het Erasmusplein. Zo zou er sprake van zijn dat er hele zakken brood in het water worden gegooid.
Een andere plek waar veel door omwoners wordt gevoerd is de Turfmarkt.

In Apeldoorn heeft de gemeente in samenwerking met het verantwoordelijke Hoogheemraadschap Vallei en Veluwe borden geplaatst waarbij mensen worden gewaarschuwd waarom zij eenden en ganzen niet met brood moeten voeren.

Daarom heeft de PvdD een aantal vragen gesteld aan het College.
Wij wilden van de gemeente onder meer weten of er meer plaatsen bekend zijn in de stad waar dit voeren van grote hoeveelheden brood regelmatig gebeurd en of de gemeente hier al iets tegen doet op d.m.v. regelgeving en voorlichting.Foto Robert Gramner