Verkie­zingen Water­schap


Rik Koenders stelt zich voor

27 januari 2023

Meer groen zorgt voor gelukkiger mensen

Rik is een 56-jarige vader van twee volwassen zonen en werkt als functioneel beheerder (automatisering) bij een Woningstichting. Hij woont in Gouda aan de rand van het centrum in een klein appartement

Rik: ”het is mijn missie om mij ervoor in te zetten dat de natuur in het Waterschap Rijnland (waar Gouda onderdeel van uitmaakt) veel meer aandacht krijgt. Natuurgebieden moeten uitgebreid worden en er moet veel meer aandacht komen voor het behoud van biodiversiteit. We moeten ons realiseren dat het behoud van biodiversiteit de natuur weerbaar maakt tegen bijvoorbeeld stormen en overstromingen. En dat laatste is vooral in Rijnland van groot belang. Ik wil met nieuw respect naar de natuur kijken, we hebben haar zo nodig, ook voor ons eigen behoud.”

Een ander onderwerp waar Rik zich bezorgd over maakt is het gebruik van gif in de bollen-en bloementeelt.
“Er wordt steeds meer bekend over de schadelijke effecten op de volksgezondheid door het gebruik van landbouwgif. Landbouwgif dat ook terechtkomt in het grondwater en daar veel schade aanricht.
Alle gif moet het water uit en daar zet ik mij voor in”.

Wat niet veel mensen over Rik weten is dat hij zich bezighoudt met verkeersplannen in en om Gouda. Hij probeert plannen van de gemeente bij te sturen om daarmee andere zaken dan de auto aandacht te geven.
“Voor veel mensen is de auto het belangrijkste vervoersmiddel. Auto’s produceren CO2 en veel auto’s produceren veel CO2 , maar ook andere schadelijke stoffen. Als het mensen makkelijker gemaakt wordt om de auto te laten staan, dan wordt minder CO2 uitgestoten”.

In zijn vrije tijd wandelt Rik graag in de Goudse Hout, een mooi natuurgebied waar veel verschillende dieren verblijven.
“Ik geniet er vooral van als ik de merels hoor zingen”.
Jammer genoeg zijn ook in het Goudse Hout de gevolgen van het verlies aan biodiversiteit zichtbaar. Een wandeling in het Goudse Hout geeft Rik niet alleen de nodige ontspanning, maar ook de motivatie om zich in te blijven zetten voor het behoud en uitbreiden van natuurgebieden.

Een ander speerpunt voor Rik is het verhogen van het grondwaterpeil in Gouda. Door het lage grondwaterpeil zakt de bodem van Gouda en worden de funderingen van de huizen aangetast. Doordat Rik inwoner is van Gouda ziet hij bijvoorbeeld regelmatig dat huizen hierdoor aan het verzakken zijn.

Rik is een geduldige man maar hoopt toch druk te kunnen zetten achter onderwerpen die te maken hebben met natuur en klimaat.

“We kunnen niet langer afwachten, we zien de natuur achteruit gaan met alle bouwplannen. Het is nu tijd voor actie”.

We wensen Rik veel succes!

Gerelateerd nieuws

Nieuwjaarsreceptie 13 januari 2023

Op vrijdagavond 13 januari vond de nieuwjaarsbijeenkomst plaats van de Partij voor de Dieren Gouda in Lunchcafé Curcuma aan d...

Lees verder

Vegan kaasfondue een groot succes

De Vegan kaasfondue, van zondag 29 januari is een groot succes geworden. De avond werd georganiseerd in samenwerking met ...

Lees verder