Gouda Vuur­werkvrij!


Uiterlijk vanaf jaar­wis­seling 2025/2026 geen vuurwerk meer in Gouda

19 oktober 2022

Op woensdag 19 oktober is onze motie om Gouda in de toekomst vuurwerkvrij te maken door de gemeenteraad aangenomen!

Wij vinden het belangrijk dat iedereen, mens én dier, in Gouda een fijne en veilige jaarwisseling kan vieren. En zonder dat het schade toebrengt aan de natuur. Onze motie roept daarom de gemeente op om met een plan te komen om onze stad zo vroeg mogelijk vuurwerkvrij te maken, maar uiterlijk tijdens de jaarwisseling 2025/2026 dat er geen vuurwerk meer afgestoken wordt. Tot die tijd moet er ieder jaar concrete stappen gezet worden om zo veel mogelijk de schade van vuurwerk op mens, dier en mileu te beperken. Een belangrijke eerste stap!

Waarom moet Gouda vuurwerkvrij zijn en wat is er mis met het traditionele vuurwerk op Oudejaarsavond?

Veel mensen en dieren lijden onder het afsteken van vuurwerk.Gelukkig snappen steeds meer mensen dat het afsteken van vuurwerk veel schade toebrengt aan mensen, dieren en milieu. De Partij voor de Dieren wil een veilige stad zijn voor mens en dier en daar past geen vuurwerk in.

In een aantal Nederlandse gemeenten is er zelfs al een vuurwerkverbod en dat willen wij ook!

Elk jaar lopen honderden mensen letsel op en melden zich bij de spoedeisende hulp. Wij vinden dat een oneigenlijk gebruik van de toch al zwaar belaste gezondheidszorg. Mensen die last hebben van hun luchtwegen kunnen in de oudejaarsnacht vaak niet naar buiten door de vervuilde lucht. Vuurwerk bevat zware metalen die in de lucht blijven hangen en ademhalingsproblemen veroorzaken. Wij vinden niet dat de kwetsbare mensen niet kunnen deelnemen aan openbare festiviteiten omdat een enkeling vuurwerk willen afsteken.

Vuurwerk veroorzaakt ook bij veel dieren angst en stress. Sommige dieren krijgen kalmerende middelen op Oudejaarsavond en in de “vuurwerkperiode” zijn zij vaak bang en schichtig. Een trillende hond onder de tafel, of een kat die zich uit angst zo goed verstopt dat niemand haar nog kan vinden zijn geen uitzonderingen. De Partij voor de Dieren vindt het ontoelaatbaar dat onze (vuurwerk)tradities zoveel leed en angst veroorzaken bij dieren.

Ook de bodem en de lucht lijden onder de gevolgen van vuurwerk. De natuur kan niet klagen, kan zich niet verstoppen of weghollen, maar toch lijden ook bomen, planten en het water onder de grote hoeveelheid zware metalen en chemische stoffen die vrijkomen door vuurwerk. De vissen zijn evenmin blij met de hoge concentratie koper in het water. Deze schade aan de leefomgeving brengt op zijn beurt ook weer schade aan onze leefomgeving.

Kortom: vuurwerk afsteken is schadelijk voor mens, dier en milieu.

Met onze motie zijn de eerste stappen gezet, maar we zijn er nog niet. Elk jaar zal Partij voor de Dieren oproepen tot maatregelen om de impact van vuurwerk op mens, dier en natuur zo veel mogelijk te beperken. En dat houden we vol tot onze missie is volbracht: Gouda vuurwerkvrij!

Gerelateerd nieuws

Verduurzaming evenementen

De Partij voor de Dieren wil dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt en inzet op duurzame en energiezuinige evenement...

Lees verder

Middelen voor verbeteren biodiversiteit

Op 9 november 2022 heeft de Partij voor de Dieren het amendement Verbeteren biodiversiteit in Gouda ingediend. Dit amende...

Lees verder