19 mei Data­wan­deling door Gouda met de PvdD


Samen ontdekken wie uw data verza­melen en hoe

7 mei 2019

De Partij voor de Dieren wil de inwoners van Gouda helpen om bewuster te worden van de data die er over hen verzameld wordt. Mede daarom organiseert zij een zogeheten 'datawandeling' op 19 mei aanstaande. Corina Kerkmans, fractievoorzitter voor de Partij voor de Dieren in de Goudse gemeenteraad: "We gaan samen met belangstellende burgers door de stad lopen om te ontdekken waar en hoe data van burgers aan de openbare weg verzameld geregistreerd en gedeeld worden. En daarover willen we in gesprek gaan. Een belangrijke vraag is bijvoorbeeld: Wie bekijken die data allemaal?"

De 'slimme' gemeente

Steden en gemeenten ambiëren om ‘slimmer’ te worden. Hiervoor worden allerlei data verzameld, samengevoegd en geanalyseerd om ‘data-gedreven’ te werken en beleid te maken. Met deze werkwijze denken gemeenten efficiënter, effectiever en pro-actiever te werken: problemen worden sneller opgelost of worden voorkomen.

Niet alleen gemeenten maar ook (semi-)private organisaties verzamelen veel data over ons gedrag. Soms geven we de data vrijwillig, soms worden we uitgenodigd om tegen beloning data te leveren en soms kunnen we een dienst domweg niet gebruiken zonder (gedrags)data te leveren.

"Wij vinden privacy een belangrijk vraagstuk. Naast het bewust maken van burgers zijn wij natuurlijk ook geïnteresseerd in wat er met die data gebeurt. Met welk doel worden de data verzameld: zijn deze nódig? Of zijn ze vooral hándig? En hoe gaat de gemeente met de verzamelde data, en daardoor met de privacy van haar inwoners om?" aldus de fractievoorzitter.

Praktische informatie

De datawandeling vindt plaats op 19 mei, 14.00. Vanaf het NS station (uitgang Centrumzijde) wordt langs een aantal plekken in Gouda gelopen waar data verzameld worden. Na de wandeling wordt gesproken over wat men is tegengekomen. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te lopen.

Graag wel even van te voren opgeven via gouda@partijvoordedieren.nl


Foto: Pete Linforth from Pixabay