Flyer­actie tegen stal­branden


4 oktober 2017

Op woensdag 4 oktober, dierendag, hielden vrijwilligers van de Partij voor de Dieren Gouda, in de binnenstad, een flyeractie om het publiek te informeren over stalbranden.

Dierendag is namelijk niet alleen de dag waarop wij onze honden, katten en kanariepietjes extra verwennen maar ook een dag waarop we stil mogen staan bij het lot van dieren die nu eenmaal de pech hebben 'productiedieren' genoemd te worden.
Van hen komen steeds grotere aantallen op gruwelijke wijze om bij stalbranden. De plannen en regels van de overheid falen op dramatische wijze om dat te voorkomen. Met de flyeractie besteedt de PvdD extra aandacht aan die honderdduizenden slachtoffers met de oproep: Stop Stalbranden. Nu!

Dit jaar stierven ruim 200.000 dieren een gruweldood door stalbranden.
Dat is nu al meer dan in heel 2016! Keiharde cijfers die aantonen dat het bestaande actieplan van de overheid niet werkt. Dat actieplan houdt in dat nieuwe stallen, gebouwd na 2014, aan iets strengere regels moeten voldoen. Maar die regels zijn nog lang niet voldoende. Bovendien zijn de meeste stallen van vóór 2014.

De Partij voor de Dieren pleit daarom voor meer maatregelen om stalbranden te voorkomen:

  • Er moeten strengere brandveiligheidsregels komen, óók voor bestaande stallen.
  • Brandalarmen en sprinkler- of watermistinstallatiesmoeten verplicht worden.
  • Er moet een vrije uitloop komen voor de dieren, zodat ze bij brand naar buiten kunnen.
  • We moeten veel minder dieren houden in Nederland.
    Megastallen met 20.000 varkens zijn nooit veilig. Niet voor de dieren, niet voor mensen, niet voor het milieu.

Politieke onwil

Dat het niet lukt om het aantal stalbranden terug te dringen is geen technisch probleem maar politieke onwil.
We kunnen het risico op stalbranden drastisch verminderen als de politiek normale brandveiligheidsregels voor de veehouderij opstelt.
De Partij voor de Dieren diende deze zomer nog een motie in voor meer maatregelen. Die werd door een Kamermeerderheid van CDA, VVD, SGP, CU én D66 weggestemd.

Uiteraard geven we niet op! We blijven knokken voor meer preventie.



Gerelateerd nieuws

PvdD en SP gezamenlijk in actie tegen GenX

Zaterdagmiddag 12 augustus hebben wij samen met de SP in het centrum van Gouda actie gevoerd tegen het lozen van industrieel ...

Lees verder

PvdD stelt vragen over plastic afval en over kunstgras

In september verscheen een studie van het CPB over het recyclen van kunststoffen. In die studie worden er nogal wat vraagtek...

Lees verder